Την Παρασκευή 13/12/2019 η Γ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την πόλη της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης. Η Θεσσαλονίκη όπως πάντα φιλόξενη και ζωντανή υποδέχτηκε τους μαθητές μας και έτσι άρχισε η περιήγηση…

Αρχικά βρέθηκαν στην Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα και κατευθύνθηκαν προς την  Ροτόντα. Η Ροτόντα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα του ανακτορικού συγκροτήματος του αυτοκράτορα Γαλερίου και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Τετραρχίας. Μαυσωλείο, χώρος λατρευτικών μυστηρίων, ναός, μητρόπολη, τζαμί, La Rotonde, μουσείο. Όπως κι αν περιγραφεί η Ροτόντα δεν παύει να είναι άρρηκτα δεμένη και συνυφασμένη με την εικόνα και την ιστορία της Θεσσαλονίκης. (https://www.thessalonikiguide.gr/place/rotonta/)

Έπειτα περνώντας μέσα από την Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ οι μαθητές  κατευθύνθηκαν προς το Πολεμικό Μουσείο που ήταν ο δεύτερος προορισμός. Εκεί ξεναγήθηκαν σε ομάδες στο εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον υλικό του καινούριου σχετικά μουσείου, αφού άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2000.

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτελεί παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Η ιστορία του κτηρίου ξεκινά το 1900 όταν σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitalliano Posseli. Σήμερα φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 10.000 κειμήλια ανασυνθέτοντας τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει την Ελληνική Επανάσταση, τους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο συναντάει κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι του ελληνικού στρατού. (https://museumfinder.gr/item/polemiko-moyseio-thessalonikis)

Μετά από την περιήγηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ακολούθησε η μετακίνηση των μαθητών στην περιοχή της Καλαμαριάς όπου και γευμάτισαν. Τέλος περιηγήθηκαν στην όμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης λίγο πριν την επιστροφή στην Λάρισα.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Παπαμαργαρίτης Βασίλειος, ο υποδιευθυντής κ. Κωστάκης Αθανάσιος και οι εκπαιδευτικοί Ζαχαράκη Ε., Λίταινα Ι. Ντάμτσιου Κ. και Φιλανδριανός Γ.