Στις 13-12-2019 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του 6ου Γ/σίου Λάρισας με χειμερινό προορισμό τον ορεινό οικισμό Χάνια, στο όμορφο Πήλιο!

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού μαθητές/τριες της Β΄ Γ/σίου ενημερώθηκαν με πολύ ενδιαφέρον στο Μουσείο Τσαλαπάτα στο Βόλο -όπου στεγάζεται το παλιό εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποΐας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα,- για την παραγωγή των προϊόντων πριν μερικά χρόνια και τη σπουδαιότητα της τοπικής δραστηριότητας. Είχαν την ευκαιρία να δουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια. Μπήκαν στην κάμινο Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Επίσης, τα παιδιά έπαιξαν  με μικρογραφίες των μηχανημάτων του εργοστασίου.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Μουσείο Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ζωγράφου Λαϊκής Τέχνης στην Ανακασιά Βόλου. Πράγματι, με τάξη και προσοχή, χωρισμένοι μαθητές/τριες σε ομάδες γνώρισαν την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική (τριώροφο, λιθόκτιστο, ξύλινη στέγη, σαχνισιά – προεξοχές στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια). Θαύμασαν,ακόμη, έργα του λαϊκού ζωγράφου της νεοελληνικής τέχνης- της λαϊκής παράδοσης και ιστορίας. Συγκεκριμένα, είδαν τις τοιχογραφίες  στο αρχοντικό Χατζηαναστάση, αργότερα οικία Κοντού, ενώ γνώρισαν από κοντά την ελληνικότητα της τέχνης του, την πηγαία εκφραστικότητα, τον ρεαλισμό στην απεικόνιση των εμβληματικών μορφών του 1821, την πρώτη του τοιχογραφία του 1912με τη μορφή του Κολοκοτρώνη. Είδαν, επίσης, διακοσμητικά θέματα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο (γλάστρες με λουλούδια και πουλιά, αγρίμια και σκηνές κυνηγιού), την απεικόνιση με τέσσερις θεούς του Ολύμπου καιδύο τοπιογραφίεςμε τηνΑνακασιά – τη Μακρινίτσα και τον “Κάραβο” της Πορταριάς.

Η επόμενη γνωριμία ήταν με την Πορταριά και την Μακρινίτσα, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους.

Με την ομορφιά του ομαδικού ταξιδιού, μακριά από την καθημερινή ατμόσφαιρα στην τάξη και υπέροχα στο όμορφο Πήλιο, μαθητές/τριες μαζί με τους/τις συνοδούς καθηγητές/τριες συνέλεξαν εμπειρίες αναζωογονητικές και κίνητρα μάθησης για την τάξη για τη συνέχεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού της φετινής σχολικής χρονιάς!

 

ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ:

1/ ΕΞΑΡΧΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ

2/ ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΑΣ ΤΕΩΡΓΙΟΣ

3/ ΚΑΡΑΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

4/ ΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

5/ ΣΤΕΡΓΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

6/ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΙΚΥ)

7/ ΧΡΥΣΑΦΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ