Ο διαγωνισμός Bebras ,«Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία της ομώνυμης κοινότητας (Bebras®), με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.
Διοργανώνεται σε σχολεία, με χρήση υπολογιστών ή φορητών συσκευών, για διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά, πιλοτικά, το 2019, από το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία σημαντικών επιστημονικών-εκπαιδευτικών ενώσεων και πλήθους επιλεγμένων εθελοντών.

Το σχολείο μας, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος πήρε μέρος στον διαγωνισμό (που διεξήχθη την Παρασκευή 22/11 και την Τρίτη 26/11 στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας)  με την συμμετοχή 40 μαθητών από την Β΄και Γ΄τάξη με συντονίστρια την καθηγήτρια πληροφορικής κ. Ντάμτσιου Κωνσταντίνα. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό, ανεξάρτητα από την τελική επίδοση τους, είναι μία ξεχωριστή εμπειρία αφού πολλοί από αυτούς έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με θέματα που πηγάζουν από κεντρικές έννοιες της Πληροφορικής (π.χ. αλγόριθμοι και προγράμματα, δομές δεδομένων, αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή, υπολογιστική γραφική κ.λ.π.). Επίσης οι δραστηριότητες αυτές προσπαθούν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα σχετικά με την Υπολογιστική Σκέψη και τον ψηφιακό γραμματισμό.