Πραγματοποιώντας τη διαθεματική εργασία της 6ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ της Νεοελληνικής Γλώσσας-Γ΄ Γυμνασίου με θέμα “Eνεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών” σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια έρευνα για να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι νέοι της ηλικίας τους διαλέγουν το μελλοντικό τους επάγγελμα λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της κοινωνικής προσφοράς.

Χρησιμοποιήσαμε ως μέθοδο έρευνας το Ερωτηματολόγιο. Επεξεργαστήκαμε στη συνέχεια τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και με τη βοήθεια της google forms τα απεικονίσαμε με διαγράμματα.

Σχολιασμός ευρημάτων σε ένα σύντομο κείμενο.

Στην πρώτη ερώτηση «Με βάση ποιο κριτήριο θα διαλέξετε το επάγγελμά σας» η προτίμηση Α. την οικονομική επιτυχία- είχε 57,2% και Γ. την κοινωνική προσφορά-15,1% ενώ η Δ. τη δημιουργικότητα-16,5%. Προφανές ότι η οικονομική επιλογή είναι προτιμότερη λόγω και της οικονομικής κρίσης και οικονομικών δυσκολιών που εμποδίζουν τον σχεδιασμό των απολαύσεων που ονειρεύονται και κοστίζουν όπως σπουδές και ταξίδια που κατέγραφαν κατά τη συζήτηση.

Στη δεύτερη ερώτηση « Αν δύο από τα αγαπημένα σας επαγγέλματα είχαν την ίδια αμοιβή αλλά το ένα προϋπέθετε και εθελοντική προσφορά, ποιο θα επιλέγατε; » η απάντηση ήταν η Α. Με εθελοντική προσφορά-92,1% ενώ Β. Χωρίς εθελοντική προσφορά-7,9 % και όπως αποδεικνύεται έχουν κατανοήσει την έννοια και την αξία της εθελοντικής προσφοράς βάζοντάς τη ψηλά στις προτιμήσεις τους.

Στην τρίτη ερώτηση εάν «Πιστεύετε ότι η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη είναι υπόθεση του κάθε εργαζόμενου ή αποκλειστική ευθύνη του κράτους;» η προτιμότερη απάντηση ήταν η δεύτερη Β. Ευθύνη του κράτους-70,5 ενώ η Α.Υπόθεση του εργαζόμενου-29,5% υπερασπιζόμενοι την ανάληψη ατομικών πρωτοβουλιών αλλά και περισσότερο του κράτους συστηματικά, με οργάνωση.

Στην τέταρτη ερώτηση «Θα διαλέγατε ένα επάγγελμα που θα σας υποχρέωνε τον πρώτο χρόνο να εργαστείτε χωρίς αμοιβή, και μόνο με κάλυψη των στοιχειωδών προσωπικών σας αναγκών;» η απάντηση που συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό ήταν η Β.ΟΧΙ-96,4%.

Τέλος, η τελευταία ερώτηση «Τι γνώμη έχετε για τους ανθρώπους που εργάζονται εθελοντικά στην οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Τους θεωρείτε ήρωες, αφελείς ή ανεδαφικούς; » η απάντηση Α. Ήρωες, συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό 98,6 αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τη γενναιότητα των εθελοντών γιατρών.

Τέλος, αναρτήσαμε το αποτέλεσμα της εργασίας μας στον πίνακα ανακοινώσεων του Σχολείου μας. Στην έρευνα συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και συγκεκριμένα 139 μαθητές και μαθήτριες προαιρετικά.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ Π.
Συνεργάστηκαν οι καθηγήτριες: ΕΞΑΡΧΟΥ Α. και ΜΑΚΑΡΙΑΔΟΥ Κ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ