Τη Βουλή των Ελλήνων και άλλα κορυφαία σημεία ιστορικού, πολιτιστικού, επιστημονικού και πνευματικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα επισκέφτηκε η Β΄ Τάξη του σχολείου μας στις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την άφιξή μας στην Αθήνα επισκεφτήκαμε την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, που το μεγαλύτερο μέρος της έχει μετεστεγαστεί στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ένα κτίριο μεταξύ άλλων, πρότυπο αρχιτεκτονικής, ενεργειακής αποδοτικότητας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Το φιλόξενο και πρόθυμο προσωπικό της Ε.Β.Ε. μας ξενάγησε στο μοντέρνο, καλαίσθητο, ζεστό, πλημμυρισμένο από φως και χιλιάδες βιβλία χώρο της  και θαυμάσαμε τα υπερσύγχρονα ελκυστικά και όλο χρώματα δωμάτια ψυχαγωγίας και ανάγνωσης για παιδιά, τους άνετους χώρους μελέτης και ανάγνωσης για όλους τους επισκέπτες, τα πολυάριθμα γραφεία με υπολογιστές αιχμής όπου ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει  ελεύθερα, τα στούντιο ελεύθερης ηχογράφησης μουσικής, τραγουδιών, αίθουσες για διεξαγωγή σεμιναρίων και επισκέψεων και  ειδικούς χώρους για ερευνητές – μελετητές που αναζητούν σπάνια συγγράμματα. Στη συνέχεια απολαύσαμε τη βόλτα μας στο κεκλιμένο Πάρκο, με το εντυπωσιακό και αυτάρκες αρδευτικό σύστημα, με την ποικιλομορφία του στα φυτά και στα δέντρα και ανεβήκαμε στην ταράτσα του κτιρίου με την καταπληκτική θέα στη θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα , πέριξ της Βουλής, στην Ιστορική Πλάκα και στο Μοναστηράκι.

Τη δεύτερη μέρα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, η 1η ομάδα ξεναγήθηκε στη Βουλή το πρωί και η 2η το απόγευμα. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τους χώρους του κτιρίου και την αίθουσα της ολομέλειας  όπου είχαν την τύχη να καθίσουν στα έδρανα των βουλευτών. Με προσοχή παρακολουθούσαν τις υπαλλήλους της Βουλής που μας έκαναν μία ιστορική αναδρομή για το κτίριο και μας ξενάγησαν στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την  Ελληνική Επανάσταση. Στο τέλος φωτογραφηθήκαμε και δίπλα στα πορτρέτα των ηρώων μας.

Το βράδυ πήγαμε σε μία παραδοσιακή ταβέρνα της Αθήνας όπου φάγαμε και χορέψαμε.

Πριν το μεσημέρι όλοι μαζί ανηφορίσαμε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης μαζί με τις άρτια εκπαιδευμένες ξεναγούς και θαυμάσαμε από κοντά το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες  παρακολουθούσαν με προσοχή τις ξεναγούς που μας μετέφεραν λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή  των ανθρώπων στην κλασική αρχαιότητα. Κατεβήκαμε μέσα από τα Αναφιώτικα και τα σοκάκια της Πλάκας, θαυμάσαμε τη θέα από ψηλά της Ακρόπολης, συγχρωτιστήκαμε με τον κόσμο και κατευθυνθήκαμε  στο ξενοδοχείο.  Το βράδυ απολαύσαμε μία θεατρική παράσταση μέσα από την οποία αναβίωνε ο παλιός καλός κινηματογράφος και τα ήθη και τα έθιμα της δεκαετίας του ’60. Οι άξιοι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής, γελάσαμε, τραγουδήσαμε και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την επόμενη μέρα, μέρα επιστροφής είχαμε το ραντεβού μας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και συγκεκριμένα στο Πλανητάριο όπου για 2 ώρες ήρθαμε σε επαφή με διαδραστικά εκθέματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Ρομποτικής όπου όλοι οι νόμοι των επιστημών ζωντάνευαν μπροστά μας και «φρεσκάραμε και τεστάραμε» τις γνώσεις μας.  Εντυπωσιαστήκαμε και από τα εκθέματα με τη μέτρηση της ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και από τα εκθέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι μαθητές μας το απόλαυσαν και φύγαμε όλοι ικανοποιημένοι από ένα όμορφο, σύγχρονο χώρο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Κάναμε στάση για φαγητό και πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι από εμπειρίες, εικόνες , γνώσεις και με αδημονία για το επόμενο ταξίδι.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Παπαμαργαρίτης Βασίλειος και οι εκπαιδευτικοί κ. Μυλωνά Δάφνη, κ. Καλπακίδου Δέσποινα, κ. Λίταινα Ιωάννα, κ. Ντάλλας Εμμανουήλ, κ. Μαντζιώρου Κατερίνα και κ. Μπουμπουράκα Βασιλική.