Την Τετάρτη 26-2-2020 υλοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας ενημερωτική δράση σχετική με το νερό, στο πλαίσιο εκπόνησης από ομάδα μαθητών της Β΄ τάξης προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Νερό –Ενέργεια- Υγροβιότοποι – Λίμνες».  Ομιλητές ήταν ο κ. Σιούλας Ιωάννης και ο κ. Γκάτας Γεώργιος, συνεργάτες της  Δημοτικής Επιχείρησης ΄Υδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.).

Η ομιλία αφορούσε στην αξία του νερού, στους σωστούς τρόπους διαχείρισής του, στον περιορισμό της άσκοπης σπατάλης του καθώς και σε φαινόμενα λειψυδρίας και ερημοποίησης. Παρουσιάστηκε επίσης το σημαντικό έργο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και η προσφορά της στους κατοίκους της Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές  ενημερώθηκαν για τις πηγές εξεύρεσης και τη διαχείριση του νερού, για τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να γίνει πόσιμο και ασφαλές για χρήση, για το δίκτυο που το διοχετεύει στην πόλη, για τα αποθέματα και τις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση νέων πηγών, για το δίκτυο αποχέτευσης και τον Βιολογικό Καθαρισμό. Διδάχτηκαν πρακτικούς τρόπους για εξοικονόμηση νερού στην καθημερινή ζωή, έγιναν κοινωνοί της ανησυχίας για το μέλλον και καταβλήθηκε προσπάθεια να ενεργοποιηθεί στη συνείδησή τους το αίσθημα της ατομικής ευθύνης στο θέμα της μελλοντικής έλλειψης νερού στον πλανήτη.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τη δράση και συμμετείχαν ενεργά κατά τη διάρκειά της. Εντυπωσιασμένοι τόσο από το έργο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., που είναι η τρίτη σε μέγεθος Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα, όσο και από την πολύτιμη για τη ζωή αξία του νερού, υπέβαλαν ερωτήσεις στους προσκεκλημένους ομιλητές, οι οποίοι απάντησαν με μεγάλη ευχαρίστηση και προθυμία.

Στοχεύοντας στη δημιουργία μελλοντικών υπεύθυνων καταναλωτών, που θα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη το ζήτημα της προστασίας των υδάτινων πηγών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, μελετάται η υλοποίηση κι άλλων τέτοιων δράσεων από τη συντονίστρια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Καραμήτσιου Ελένη καθώς και από τους συμμετέχοντες καθηγητές κ. Ρεμπάπη Παναγιώτη και κ. Σιμογιάννη Σταματία.