Το σχολείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ERASMUS 2023 αποδεχόμενο την πρόσκληση του Γερμανικού σχολείου “Gymnasium mit Regionaler Schule”, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+/Δράση KA2 με τίτλο: “Where do I come from;-Roots and roads to our common history” και κωδικό 2020-1-DE03-KA229-077549_2

Η παραπάνω Δράση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Altentreptow της Γερμανίας από τις 5 Μαρτίου 2023 έως και τις 11 Μαρτίου 2023, συμμετείχαν δε σε αυτήν ομάδες μαθητών και καθηγητών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία και, φυσικά, την Ελλάδα. Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τρεις μαθητές, τέσσερις μαθήτριες και από τις καθηγήτριες Αναστασία Γιαλαμά και Στεργιανή Πάικου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την πόλη Neubrandenburg, την πόλη Schwerin, πρωτεύουσα της περιοχής, το Μουσείο του Ερρίκου Σλήμαν, το Μουσείο στο Ankershagen. Επίσης, περιηγήθηκαν στο Μεσαιωνικό κάστρο BurgStargard αλλά και στο ανοικτό Μουσείο του Μεσαιωνικού χωριού GrobRaden. Παρακολούθησαν διάλεξη καθηγητή του Πανεπιστημίου του Greifswald σχετικά με τις ανασκαφές στην περιοχή που έφεραν στο φως ευρήματα από τη μεγαλύτερη μάχη που έγινε στην Ευρώπη κατά την εποχή του Χαλκού. Η ξενάγηση όλων των αντιπροσωπειών στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Sachsenhausen λίγο πριν την επιστροφή στο Βερολίνο ήταν, πραγματικά, συγκλονιστική.

Εκτός από τις γνώσεις που απέκτησαν τα παιδιά τόσο από τους εξαιρετικά ενδιαφέροντες ιστορικούς προορισμούς που επισκέφθηκαν όσο και από τις δημιουργικές κοινές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν σε μικτές ομάδες είτε στο σχολείο είτε στα Μουσεία, αποκόμισαν , ταυτόχρονα, σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες για τον τρόπο ζωής της χώρας υποδοχής, για την καθημερινότητα και τη νοοτροπία των συνομηλίκων τους.

Τα παιδιά μελέτησαν μαζί, επεξεργάστηκαν δεδομένα και υλικά, ετοίμασαν και απόλαυσαν γεύματα μαζί, μοιράστηκαν το δωμάτιο και το σπίτι τους, τραγούδησαν, χόρεψαν και γέλασαν παρέα, μίλησαν μεταξύ τους σε πολλές γλώσσες και αγκαλιάστηκαν θερμά στον αποχαιρετισμό τους. Είχαν ελαχιστοποιήσει τις διαφορές και είχαν κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατανόηση της κοινής ιστορίας των Ευρωπαϊκών εθνών!