Την Παρασκευή  τελευταία ημέρα φιλοξενίας των μαθητών και εκπαιδευτικών του Erasmus+,  έγιναν αρχικά μια σειρά από δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου μας Συγκεκριμένα την 1η ώρα οι μαθητές  παρακολούθησαν τα παρακάτω μαθήματα :

  1. Πειράματα στην αίθουσα Φυσικών Επιστημών.                                                                                               https://www.youtube.com/watch?v=0AlNYOmNaP0&t=111s
  2. Ιστορία Α’ Γυμνασίου στην αγγλική γλώσσα. Με τρόπο βιωματικό οι μαθητές γνώρισαν την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και τη σύνδεσή της με το σήμερα.
  3. Ιλιάδα στην αγγλική γλώσσα. Η παρουσίαση έγινε με τρόπο διαδραστικό.

PRESENTATION ILIADA

HECTOR & ANDROMACHE

Στη  συνέχεια, αφού οι  μαθητές  χωρίστηκαν  σε ομάδες, με την κάθε ομάδα να αποτελείται από μαθητές όλων των χωρών και να έχει τον τίτλο ενός ελληνικού νησιού, επιδόθηκαν σε ευχάριστα και εποικοδομητικά παιχνίδια μαθηματικού χαρακτήρα.

Στη συνέχεια, μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς των φιλοξενούμενων χωρών, η ομάδα του Erasmus+,  κατευθύνθηκε στο πάρκο Χρωμάτων (πρώην Χατζηχαλάρ) για την καθιερωμένη δεντροφύτευση, καθώς έχει γίνει έθιμο στην πόλη μας κάθε χώρα που συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+, να φυτεύει ένα δέντρο. Η δεντροφύτευση έγινε σε συνεργασία με τη διεύθυνση πρασίνου του δήμου Λάρισας και την καθοδήγηση και τις οδηγίες των υπαλλήλων του δήμου.

Μετά τη δεντροφύτευση η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, που αποτελεί πραγματικό στολίδι της πόλης μας και να ξεναγηθεί στα εκθέματα του μουσείου που διατρέχουν όλες τις ιστορικές περιόδους ξεκινώντας από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι την οθωμανική περίοδο και τη σύγχρονη εποχή.

Το τελευταίο βράδυ στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, με την παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, κάθε χώρα κατέθεσε την εμπειρία της και τις εντυπώσεις της, μέσα από σύντομες ομιλίες των καθηγητών και συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι μαθητές. Ήταν μια γιορτή που συνδύαζε τη διασκέδαση με την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μέσα από το φαγητό (ευγενική προσφορά γονέων, καθηγητών και σχολείου), το χορό  και το τραγούδι. Κι έτσι στο σχολείο μας, το φλαμένγκο συνάντησε τον μπάλο , την ιταλική ταραντέλα και  παραδοσιακούς χορούς από τη Ρουμανία και τα ιταλικά τραγούδια τα δικά μας έντεχνα λαϊκά. Καθώς η ώρα περνούσε, η συγκίνηση περίσσευε. Τα μάτια βούρκωσαν και οι φωνές χαμήλωσαν, για να παρατείνουν λίγο ακόμη τη στιγμή του αποχαιρετισμού. Όμως δεν είχαμε καθόλου την αίσθηση του τέλους. Όλοι νιώθαμε πως κάτι καινούριο είχε ξεκινήσει. Ήταν η αρχή μιας σχέσης που οικοδομήθηκε μέσα από συν-αντήσεις, συ-ζητήσεις, συλ-λογοσμούς και συλ-λογική δουλειά και που ομόρφυνε μέσα από μουσικές, γεύσεις και χρώματα. Εξάλλου η Λάρισα ήταν η πρώτη πόλη υποδοχής στο πρόγραμμα. Το ταξίδι θα κρατήσει δύο χρόνια με επόμενους σταθμούς την Οστάνδη στο Βέλγιο, την Πιατσέντσα στην Ιταλία, το Λος Μπάριος στην Ισπανία και το Γαλάτσι στη Ρουμανία.

Ως τότε είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές μας θα αφομοιώσουν με  τρόπο γόνιμο και δημιουργικό  όλες τις εμπειρίες που βίωσαν. Οι ξένοι μαθητές βρίσκονται τώρα στα σπίτια τους στην πατρίδα τους αλλά εμείς ακόμη ακούμε τις φωνές τους. Τη μαθήτρια από την Ιταλία να απορεί πως ξεπέρασε σε λίγες μέρες τη δειλία και τη συστολή που τη χαρακτήριζε. Τον μαθητή από τη Ρουμανία να λέει πως γνώρισε καλύτερα τον εαυτό του από τη συναναστροφή του με άλλους. Και την Ισπανίδα να καταθέτει την εμπειρία της λέγοντας πώς ξεπέρασε την αγωνία και το φόβο που ένιωθε την πρώτη μέρα σε μια ξένη χώρα. Και τον Βέλγο που δεν ήθελε να φύγει από την Ελλάδα.

Κι εμείς οι καθηγητές τους, που τους συνοδεύσαμε και τους καθοδηγήσαμε σ’ αυτό το ωραίο ταξίδι συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά πόσο ωραίο είναι το συναίσθημα να διαπαιδαγωγείς νέα παιδιά, ώστε να γίνουν πολίτες του κόσμου, συλλαβίζοντας μαζί τους το αλφαβητάρι της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης, της αλληλοκατανόησης.

Από τη μεριά  μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος. Τον Δήμο Λάρισας για τη δυνατότητα πραγματοποίησης συγκεκριμένων δράσεων από τους μαθητές. Τον κ. Λιόβα για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση που του απευθύναμε. Την Αντιδημαρχία Πρασίνου για τη δράση της δενδροφύτρυσης. Τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους για την προθυμία με την οποία μας ξενάγησαν. Και τέλος ευχαριστούμε από καρδιά τους γονείς των μαθητών μας, γιατί χωρίς τη δική τους εγκάρδια συμμετοχή τίποτε από τα  παραπάνω δεν θα είχε πραγματοποιηθεί..

Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται  από τους καθηγητές του σχολείου:

Παπαμαργαρίτη Βασίλειο, Τασιόπουλο Ευάγγελο, Κωστάκη Αθανάσιο, Γάλλου Ζωή, Γιαλαμά Νατάσα, Εξάρχου Ασημίνα, Καλπακίδου Δέσποινα, Μπουμπουράκα Βασιλική, Ντάλλα Μανώλη και Πάικου Στέλλα.

Επίσης συμμετέχουν οι παρακάτω μαθητές μας:

Γούλας Ηλίας, Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, Κασκαμπά Χριστίνα, Νικολαΐδης Θωμάς, Πατουλίδη Παρασκευή – Άννα, Παπακωνσταντίνου Σταύρος, Κατσαβού Γλυκερία – Χαραλαμπή, Ντάβαρου Αικατερίνη, Κοκκάρης Αναστάσιος, Παπαθανασίου Σωτήριος, Βελησιώτη Ελένη – Μαρία, Βλησαρούλη Μελίνα – Πηνελόπη, Πιπινή Αικατερίνη – Βασιλική, Αγριόγηδου Αντωνία, Μπελούλη Μαρία – Άννα, Συρμακέζης Αθανάσιος, Καλογεροπούλου Αικατερίνη