ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
« Ψηφιακή παιδεία – Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο»
Επίπεδο
Γυμνάσιο
Θεματικό/α Πεδίο/α ΠΣ Δράσεις Ενεργού Πολίτη
4, 8, 9,10,11,16
Ζήτημα/θέμα ενεργού πολιτειότητας
Προαγωγή ποιότητας ζωής του γενικού πληθυσμου (εκπαίδευση, δικαιώματα)
Σύντομη περιγραφή
Η δράση έχει ως στόχο οι μαθητές/τριες, που έχουν αναπτύξει τεχνολογικές δεξιότητες, να βοηθήσουν άλλα άτομα (π.χ. γονείς, γιαγιά, παππού, συνομήλικούς τους και συνομήλικές τους κ.ά.) να επικοινωνούν με ασφάλεια με τις βασικές ψηφιακές δεξιότητές τους (π.χ. να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τους οικείους τους, με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες) χρήσιμες για τη ζωή τους.
Μάθημα ή Θεματική Ενότητα/Τομέας του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που εντάσσεται [περιγραφή: αναφέρεται το μάθημα ή τα μαθήματα, ή/και η θεματική ενότητα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, η τάξη, και η ενότητα με τη διάρκειά της]
- Τάξη: Α΄ Γυμνασίου, B΄ Γυμνασίου, Γ΄ Γυμνασίου
- Μάθημα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ –
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
- Θεματική Ενότητα: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία
- Διάρκεια Ενότητας: Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
- Υποθεματική: STEM – Εκπαιδευτική Ρομποτική
- Τίτλος: « Ψηφιακή παιδεία – Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο»
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα: [περιγραφή]
- Οι μαθητές/-τριες να κατανοήσουν την έννοια του Δημιουργικού Διαδικτύου, η οποία συνδέεται με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την Ψυχαγωγία, το Ψηφιακό περιεχόμενο για Εκπαιδευτικούς και Μορφωτικούς Σκοπούς.
Πεδίο Υλοποίησης
[χώροι του σχολείου, ο ψηφιακός χώρος του διαδικτύου, ο χώρος των προσώπων που θα απευθυνθεί ο μαθητής/η μαθήτρια]
Τμήματα σχολικών τάξεων με τις διαδραστικές οθόνες
Φάσεις Υλοποίησης
Α/ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ [έως δύο (2) διδακτικές ώρες]
ενδεικτική αναφορά της διάρκειας του σχεδίου δράσης σε διδακτικές ώρες: 10 ΩΡΕΣ
Η επιλογή θέματος έγινε μετά από συλλογική διαβούλευση και ανταλλαγή ιδεών με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου
Περιγράφονται οι ερωτήσεις/τα εργαλεία/οι δραστηριότητες με βάση τα οποία επιλέγεται από την τάξη το θέμα.:
-ποια η χρησιμότητα
-γιατί να φοβόμαστε
-χρήση Η/Υ, ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΘΟΝΩΝ
- Δραστηριότητες σχολικές σχετικά με αναζήτηση υλικού για εκπόνηση εργασιών στα γνωστικά αντικείμενα, σε εργασίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συμμετοχές διαγωνισμών κ.ά οδήγησαν στην επιλογή του θέματος.
Β/ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ/ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ενδεικτική αναφορά της διάρκειας σε διδακτικές ώρες: 3 ΩΡΕΣ)
Περιγράφονται οι ενέργειες/επαφές που πρέπει να γίνουν ώστε να προετοιμαστεί και να σχεδιαστεί η δράση ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας, ενώ παράλληλα παρέχεται και ένας ενδεικτικός σχεδιασμός με τη μορφή βημάτων ενεργειών.
Β.1. Συλλογικός σχεδιασμός της δράσης με περιγραφή των επιμέρους φάσεων με λεπτομέρεια:
1. Διεξαγωγή Έρευνας (να αναδειχθεί ο χρόνος, το αντικείμενο απασχόλησης και οι λόγοι για τους οποίους συμμαθητές/τριες μπαίνουν στο διαδίκτυο)
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
2. Ενημέρωση και συζήτηση για τους κινδύνους εθισμού στο διαδίκτυο- Αναζήτηση τρόπων αποφυγής της εξάρτησης (για παράδειγμα βάζοντας όρια, απενεργοποιώντας ειδοποιήσεις, υιοθετώντας υγιείς δραστηριότητες, επαφή με φίλους και φίλες εκτός διαδικτύου και αν χρειαστεί ζητούν βοήθεια.)
3. Κωδικοποίηση της βασικής πληροφορίας σε μία αφίσα που προτρέπει στη «με ασφάλεια στο διαδίκτυο», οπτικοποιώντας τις βασικές οδηγίες ορθής χρήσης του διαδικτύου και βέβαια αποτυπώνουν, προκειμένου να γνωστοποιηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους/ες, τη γραμμή στήριξης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας.
-3.1. Δράση Σχεδίου Ενεργού Πολιτειότητας: Στάδιο Διάχυσης – Επικοινωνίας /Παρουσίαση & ΑΦΙΣΕΣ «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»- ΑΡΧΕΙΟ Παρουσίασης της Δράσης και ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΜΟΣ της Δράσης στο Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου
-3.2. Δημιουργία posters με θέμα την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο » από τους μαθητές/-τριες του Α4 στα Ε.Δ.- Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου
Β.2. Περιγραφή πιθανών προπαρασκευαστικών επαφών με συνεργαζόμενους φορείς κ.ά.
-πρόσκληση συνάντηση με υπεύθυνους ΠΛΗΝΕΤ
στο Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου Εκδήλωση: «Η Ασφάλεια στο διαδίκτυο», ομιλητής κ. Λιόβας Δ.-Καθηγητής Πληροφορικής, Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας και 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν το αμείωτο ενδιαφέρον των μαθητών/-τριών, οι οποίοι – όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Παπαμαργαρίτης Βασίλειος – με τις ερωτήσεις και τις απορίες τους έδειξαν να ενθουσιάζονται τόσο με τις νέες γνώσεις που αποκόμισαν, όσο και με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.
-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τους καθηγητές/καθηγήτριες Πληροφορικής
Γ/ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ (περιγραφή) (ενδεικτική αναφορά της διάρκειας σε διδακτικές ώρες: 4 ΩΡΕΣ)
[περιγραφή υλοποίησης με βάση τα προβλεπόμενα στις δυο προηγούμενες ενότητες]
Η υλοποίηση της δράσης έχει ως στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές/μαθήτριες για την Ψηφιακή παιδεία – Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε δικά τους άτομα εκπαιδευόμενους/ες, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους και ως εκ τούτου τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Στην αρχή και το τέλος της δράσης, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα μπορούσαν να συμπληρώσουν μία φόρμα αξιολόγησης. Κάποιες από τις ερωτήσεις ερωτήσεις που καλύπτουν τόσο την ασφάλεια όσο και τις δημιουργικές δυνατότητες του διαδικτύου πριν και μετά είναι:
- ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για το Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ & ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο
Α4, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου
Εν συνεχεία, γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων πριν και μετά την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών από τη δράση.
Το «επιμορφωτικό πρόγραμμα» το οποίο υλοποιήθηκε τη φετινή χρονιά ως περιεχόμενο κατά το δυνατό είχε:
α) Μάθημα 1ο: Τι είναι Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης;
β) Μάθημα 2ο: Ποια είναι τα μέτρα προστασίας στο Διαδίκτυο;
γ) Μάθημα 3ο: Ποιοι είναι οι διαδικτυακοί κίνδυνοι;
δ) Μάθημα 4ο: Συμβολή του διαδικτύου στη δημιουργικότητα των ανθρώπων;
ε) Μάθημα 5ο: Προτάσεις για να γίνει το διαδίκτυο πιο ασφαλές και δημιουργικό για όλους.
Για την έκταση και το βάθος των θεμάτων της δράσης υπήρξε προσπάθεια θετική και αποτελεσματική. Εξαρτήθηκε δε από τον συνολικό χρόνο που διέθεσαν οι εθελοντές/τριες και εκπαιδευτές/τριες-μαθητές-τριές μας καθώς και οι εκπαιδευόμενοι/ες στους/στις οποίες είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν δηλαδή συγγενείς, συνομίληκοι κ.ο.κ. μετά τη δική τους ενημέρωση στα παραπάνω μαθήματα.
- ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Δ/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΔΙΑΧΥΣΗ [έως δύο (2) διδακτικές ώρες] [παρουσιάζεται η επικοινωνία της δράσης στη σχολική κοινότητα, την τοπική κοινωνία ή και ευρύτερα]
Οι μαθητές/τριες προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τις δραστηριότητες της δράσης ζητώντας να κοινοποιηθεί η πρωτοβουλία τους για διάχυση γνώσεων για το διαδίκτυο μέσω των εργαλείων επικοινωνίας του σχολείου (ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ καθώς και έντυπα-ΦΥΛΛΑΔΙΟ, μικρό δισέλιδο).
-Δράση στο στάδιο της Διάχυσης – Επικοινωνίας μετά την Προετοιμασία και τον Σχεδιασμό του Σχεδίου Δράσης ενεργού πολιτειότητας, ΦΥΛΛΑΔΙΟ με θέμα : «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». ΦΥΛΛΑΔΙΟ «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου και 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
-Δράση Σχεδίου Ενεργού Πολιτειότητας: Στάδιο Διάχυσης – Επικοινωνίας /Παρουσίαση & ΑΦΙΣΕΣ «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»- Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου και 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
–Δημιουργία posters με θέμα την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο » από τους μαθητές/-τριες του Α4 στα Ε.Δ.- Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου και 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
Στο τέλος της δράσης, με τη συναίνεση των εκπαιδευόμενων συζήτησαν και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τις δικές τους τους πριν και μετά τη δράση αλλά και των εκπαιδευόμενων.
Για παράδειγμα, αναφέρθηκαν στη χαρά που πήραν δικά τους άτομα, του περιβάλλοντός τους (ο παππούς, η γιαγιά, οι γείτονες, οι συγγενείς και οι φίλοι) που τώρα ξέρουν να επικοινωνούν μέσω ψηφιακών εργαλείων εξ αποστάσεως με ασφάλεια γνωρίζοντας τους κινδύνους από την ενημέρωση (αφίσα, συζήτηση, απαντήσεις ερωτήσεων ερευνών).
Ε/ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ [μία (1) διδακτική ώρα]
Ε.1. Με βάση τα κ ρ ι τ ή ρ ι α επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας δράσης ενίσχυσης της ενεργού πολιτιεότητας, τα οποία είναι τα εξής:
1ο κριτήριο- η ομαλή υλοποίηση όλων των σταδίων της δράσης,
2ο κριτήριο- ο θετικός αντίκτυπος της δράσης στους/στις εμπλεκόμενους/ες και στην ευρύτερη κοινότητα, μπορούμε να πούμε τα ακόλουθα:
ο αναστοχασμός του σχεδίου δράσης μας έχει ως στόχο να αναδείξει τα συναισθήματα, τις γνώσεις, τις νέες εμπειρίες που οι μαθητές/τριες βίωσαν κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της δράσης.
Ε.2. Κατόπιν ο/η κάθε εκπαιδευτικός είχαν τη δυνατότητα να καλέσουν τους/τις μαθητές/τριες να συζητήσουν καθένα από τα εξής ε ρ ω τ ή μ α τ α :
- Ποιες άλλες κοινωνικές ομάδες μπορεί να έχουν την ανάγκη των δραστηριοτήτων της δράσης που υλοποιήθηκαν;
- Πώς μπορεί μια δράση σαν και αυτή να επιδράσει στην ποιότητα ζωής των ωφελούμενων;
- Τι κερδίσαμε εμείς σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο υλοποιώντας τη δράση;
Α Ν Α Σ Τ Ο Χ Α Σ Μ Ο Σ
Στο Σχέδιο Δράσης Ενίσχυσης Ενεργού Πολιτειότητας με τίτλο: « Ψηφιακή παιδεία – Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο» κατά τον αναστοχασμό και την αποτίμηση συνολικά επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
- Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του σχεδίου δράσης με θέμα το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο, οι εμπειρίες που ζήσαμε ως μαθητές και μαθήτριες ήταν πλούσιες και ουσιαστικές. Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, δημιουργικές παρουσιάσεις και συζητήσεις στην τάξη συνδυάζοντας στο μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και σε άλλα που προσφέρονταν για το θέμα αυτό (Πληροφορική, Νέα Ελληνικά Κείμενα-Νεοελληνική Γλώσσα/Γλωσσική Διδασκαλία), ανακαλύψαμε νέες πλευρές του διαδικτύου που μέχρι τώρα ίσως αγνοούσαμε ή θεωρούσαμε δεδομένες.
- Στην αρχή, πολλοί/-ές από εμάς αισθανθήκαμε έκπληξη καθώς συνειδητοποιήσαμε πόσο εκτεθειμένοι/-ες μπορεί να είμαστε όταν δεν γνωρίζουμε βασικές αρχές ασφαλούς πλοήγησης.
- Αναπτύξαμε συναισθήματα ευθύνης και προβληματισμού, όχι μόνο για τη δική μας διαδικτυακή συμπεριφορά, αλλά και για τον ρόλο μας ως ενεργοί πολίτες του ψηφιακού κόσμου. Καθώς προχωρούσαν οι δραστηριότητες, ενισχύθηκε η αυτοπεποίθησή μας να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και να στηρίζουμε τους άλλους σε περιπτώσεις κινδύνου ή διαδικτυακού εκφοβισμού.
- Μέσα από τη συνεργασία, μάθαμε πώς να λειτουργούμε ως ομάδα, να ακούμε και να σεβόμαστε διαφορετικές απόψεις, ενώ παράλληλα αποκτήσαμε πρακτικές γνώσεις, όπως πώς να δημιουργούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, πώς να αναγνωρίζουμε ψεύτικες ειδήσεις και πώς να χρησιμοποιούμε δημιουργικά τα κοινωνικά δίκτυα.
ΦΥΛΛΑΔΙΟ «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»