Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα και τις γύρω περιοχές, με στόχο τη σύνδεση της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της επιστήμης με τις μαθησιακές μας δράσεις. Η μετακίνηση οργανώθηκε στο πλαίσιο ενός Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Πέτρες και Πολιτισμός» και ενός Περιβαλλοντικού Προγράμματος με τίτλο «Ταξίδι στον Κόσμο του Κρασιού: Μυστικά και Παράδοση».

Η επίσκεψη ξεκίνησε με το Κάστρο της Ναυπάκτου, ένα εξαιρετικό παράδειγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής, όπου οι μαθητές/-τριες γνώρισαν τη σημασία της πέτρας ως βασικού δομικού υλικού των κάστρων και των οχυρώσεων. Ανακαλύπτοντας την ιστορική εξέλιξη της πόλης, ήρθαν σε επαφή με την τέχνη της λιθοδομής και τη στρατηγική σημασία του οχυρού κατά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Στην Πάτρα, οι μαθητές/-τριες περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, ανακαλύπτοντας την πολιτιστική και βιομηχανική της κληρονομιά.

Η εκδρομή συνεχίστηκε στα Καλάβρυτα, όπου οι μαθητές/-τριες επισκέφθηκαν το Μνημείο των Πεσόντων και ήρθαν σε επαφή με τις ιστορικές μνήμες του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ενισχύοντας την ιστορική τους συνείδηση. Στο Μέγα Σπήλαιο και την Αγία Λαύρα, εξερεύνησαν τη συμβολή της Ορθοδοξίας στην Ελληνική Επανάσταση, συνδέοντας τις γνώσεις τους με την εθνική και θρησκευτική ιστορία. Κατανόησαν, επίσης, πως η πέτρα, εκτός από φυσικό υλικό, αποτελεί φορέα ιστορικής μνήμης, διατηρώντας γεγονότα και παραδόσεις μέσα από τα μοναστήρια, τα ιστορικά μνημεία και τα φυσικά τοπία.

Κατά την επίσκεψη στο οινοποιείο Achaia Clauss, οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν για την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, την τεχνογνωσία της οινοποίησης και την ιστορία της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του κελαριού από πέτρα και τη σχέση του με τη σωστή παλαίωση του κρασιού. Μέσα από αυτή την εμπειρία, αντιλήφθηκαν τη σημασία της παραδοσιακής και σύγχρονης οινοποιίας για την οικονομία και τον πολιτισμό.

Η τελευταία στάση της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το Γαλαξίδι, μία ναυτική πόλη χτισμένη με πέτρα και ξύλο, όπου οι μαθητές/-τριες εξερεύνησαν τη σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η εμπειρία αυτή παρείχε στους/στις μαθητές/-τριες πολύτιμες γνώσεις και βιωματικά ερεθίσματα που συνδέουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική οικονομία.

Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίες φρόντισαν για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την εκπαιδευτική του αξία.

Τους/τις μαθητές/-τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:  κ. Καλφούντζου Σταυρούλα (Τεχνολόγος),  κ. Κουτσιώνα Άννα (Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας), κ. Κυριάκου Μαγδαληνή (Φιλόλογος),   κ. Μαντζώρου Αικατερίνη (Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας), και  κ. Σιμογιάννη Σταματία (Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας).

Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου

1. ΚΑΣΤΡΟ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΜΑΔΙΚΗ

2. ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

3. ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

4. ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

5. ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

6. ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

7. ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

8. ACHAIA CLAUSS

9. ACHAIA CLAUSS-ΞΕΝΑΓΗΣΗ

10. ΜΠΑΛΚΟΝΙ

11. ΤΟΠΙΑ