Μια πολύ ενδιαφέρουσα Διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες  των Τμημάτων Α4 και Α5 στις 4 Απριλίου 2025 στο ημιορεινό χωριό της Ραψάνης, ένα μέρος που συνδυάζει παράδοση και πολιτισμό. Η Διδακτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των Γλωσσικών Μαθημάτων, της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Αγγλικής Γλώσσας και της Ιστορίας.

Αρχικά, επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του χωριού, έναν χώρο έκπληξη για τους μαθητές/-τριες. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στη σοφίτα του κοινοτικού καταστήματος, μια σοφίτα μαγική με 20.000 περίπου βιβλία όλων των κατηγοριών, πλούσιο παιδικό τμήμα καθώς και τμήμα τοπικής ιστορίας. Δεν είναι απλώς μια δανειστική Βιβλιοθήκη. Είναι ένας χώρος πλούσιων δράσεων, που προωθεί τη Φιλαναγνωσία και που λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας, μια μικρή κοινότητα πολιτισμού!

Στο χώρο αυτό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της χρήσης κινητών τηλεφώνων πραγματοποιήσαμε ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης « Η ιστορία ακούει». Ακούσαμε τους ήχους από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του ανθρώπου, ξεκινώντας από την παλαιολιθική εποχή και τα σπήλαια , φτάνοντας στο έπος του ’40 , τη δικτατορία και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73 και ως την εποχή του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη δράση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία χρονογραμμής από τους μαθητές/-τριες.

Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στα καλντερίμια του χωριού, για να θαυμάσουμε τις πετρόκτιστες κατοικίες και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, με την προτομή του Μ. Καραγάτση στον περίβολο. Μυρίσαμε ρίγανη και φασκόμηλο στον βοτανόκηπο του χωριού, αγγίξαμε ριζάρι και μάραθο και ψάξαμε να βρούμε το καραγάτσι (φτελιά) κάτω από το οποίο συνήθιζε να διαβάζει ο σπουδαίος πεζογράφος  Μ. Καραγάτσης (1908-1960), τα καλοκαίρια που έκανε διακοπές στο χωριό. Η ομίχλη που μας υποδέχτηκε στο χωριό και μας μετέτρεψε για λίγο σε ήρωες ενός λογοτεχνικού σκηνικού, όπως ακριβώς αυτό που περιγράφει στα έργα του ο συγγραφέας.

Κατόπιν,  επισκεφθήκαμε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου. Μέσα από το εκθεσιακό του υλικό, αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια των αμπελιών, την παραγωγή του κρασιού και την αποθήκευσή του, αντιληφθήκαμε τη στενή σχέση των κατοίκων με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Η έκθεση συμπληρώνεται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σημαντικού Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα, μέσα από το φακό του οποίου γνωρίσαμε ανθρώπους της εποχής την ώρα της εργασίας τους.

Οι μαθητές/-τριές μας επέστρεψαν ευχαριστημένοι/-ες, αφού αντιλήφθηκαν τι σημαίνει βιωματική μάθηση, μάθηση που ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας και βασίζεται στην εμπειρία.

Τους/τις  μαθητές/-τριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ.κ. Τασιοπούλου Παρασκευή, Υποδιευθύντρια-Φιλόλογος, Εξάρχου Ασημίνα-Φιλόλογος, Λάμπρου Δήμητρα-Μαθηματικός και Σιμογιάννη Σταματία – Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Shoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου