Με ιδιαίτερη επιτυχία υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας με τίτλο «Μικρά Οχήματα – Μεγάλη Ευθύνη» στο 6ο Γυμνάσιο Λάρισας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές δύο τμημάτων της Γ’ Γυμνασίου (συνολικά 50 μαθητές) , οι οποίοι αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Το πρόγραμμα, το οποίο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, περιλάμβανε δύο βασικά μέρη: α) εκπαιδευτικό σεμινάριο και β) βιωματικό εργαστήρι. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο παρουσίασε ο εξειδικευμένος εκπαιδευτής κ. Κοντογιάννης Δημοσθένης, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές αρχές της Κυκλοφοριακής Αγωγής, τη σημασία της τήρησης των Κανόνων Οδικής Κυκλοφορίας και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αμέλεια ή την έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση.

Στο βιωματικό εργαστήρι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR), βιώνοντας ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, οι μαθητές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στους δρόμους, ενισχύοντας έτσι την επίγνωσή τους και την υπευθυνότητά τους.

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια συνείδησης Οδικής Ασφάλειας και η ενίσχυση της υπευθυνότητας των μαθητών όσον αφορά τη χρήση των οχημάτων, ιδιαίτερα των μικρών οχημάτων, όπως τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια (μέσα μικροκινητικότητας), εστιάζοντας στην ασφαλή χρήση των μέσων μικροκινητικότητας και τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων και προάγοντας την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία της υπεύθυνης συμπεριφοράς στον δρόμο και τις συνέπειες των πράξεών τους.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν άκρως ενθαρρυντικά, καθώς οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στις δραστηριότητες, ενώ εκφράστηκαν θετικά σχόλια τόσο από τους ίδιους όσο και από τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν. Η γνώση και η εμπειρία που αποκόμισαν αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενημερωμένων μελλοντικών οδηγών.

Το σχολείο μας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στο Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» και δεσμεύεται να συνεχίσει την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων που προάγουν την ασφάλεια και την υπευθυνότητα, προς όφελος των μαθητών μας και της κοινωνίας συνολικά.

Larissanet.gr

onlarissa.gr

kosmoslarissa.gr

tinealarissa.gr