Στο πλαίσιο του Προγράμματος των Εκπαιδευτικών Επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων – «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» – για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄Τάξης Γυμνασίου επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο κτήριο και στην έκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Βουλής.

Το επιβλητικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης.

Η επίσκεψη στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων ξεκίνησε με την  ενημέρωση από τις υπεύθυνες ξεναγούς για την ιστορία του κτηρίου της Βουλής, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της καθώς και την αξία της Βουλής και της Δημοκρατίας, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της πολιτικής παιδείας και στην ιστορική και μορφωτική καλλιέργεια των μαθητών/μαθητριών μας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες παρατήρησαν εκθέματα σχετικά με τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στην επιβλητική πρ. Αίθουσα Τροπαίων, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής,  κυριαρχεί η μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος με σκηνές από κομβικά πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της επαναστατικής περιόδου, που προσφέρει τον αφηγηματικό «καμβά» της έκθεσης: έξι κύριες ενότητες και δύο πρόσθετες με ειδικές θεματικές τεκμηριώνουν εικαστικά και κειμενικά τις παραστάσεις της Ζωφόρου κατά χρονολογική εξέλιξη (1821-1833) και τις εντάσσουν στο ευρύτερο ιστορικό τους συγκείμενο. Οι μαθητές/μαθήτριές μας θαύμασαν τη διατηρημένη ζωφόρο, όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, αναπαρίστανται πολεμικά επεισόδια και πολιτικές-διπλωματικές εξελίξεις που καθόρισαν τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και ξεναγήθηκαν στην επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για το 1821 με τίτλο «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατόπιν, οδηγήθηκαν, στα θεωρεία  όπου κάθισαν στα έδρανα  και παρακολούθησαν τη διαδικασία μιας Επερώτησης στη Βουλή κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την αντιπολίτευση.

Εν συνεχεία,  πέρασαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων από 18 Ιουλίου 2019 κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Επισκεφτήκαμε, ακόμη, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου ξεναγηθήκαμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ, στο ψηλότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ στην κορωνίδα του κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τον Φάρο, με αξεπέραστη θέα 360ο που εκτείνεται από τον λόφο της Ακρόπολης ως τον Σαρωνικό.

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα συμπεριέλαβε την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με τα Αρχαία μνημεία και τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης των Θερμοπυλών.

Τέλος, διασκέδασαν με την οργάνωση μιας Μουσικής βραδιάς και ψυχαγωγήθηκαν παρακολουθώντας μια Θεατρική Παράσταση.

H Εκπαιδευτική μας Επίσκεψη και Σχολική εκδρομή συνάμα, από 25-27 Απριλίου 2024, ολοκληρώθηκε προσφέροντας πλούσιες εμπειρίες σε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς.

Αναμφισβήτητα, ήταν για όλους μια ξεχωριστή επίσκεψη που εντυπωσίασε μαθητές/μαθήτριες  και εκπαιδευτικούς  αφιερωμένη στις αρχές της ενότητας, της ισότητας και της Δημοκρατίας.

«Και καλείται το πο­λίτευμά μας Δημοκρατία, γιατί η κυβέρνηση της πόλης δεν βρίσκεται στα χέρια των ολίγων, βρίσκεται στα χέρια των πολλών» ΠΕΡΙΚΛΗΣ (494 π.Χ. και 495 π.Χ.- 429 π.Χ. ) , «Επιτάφιος Λόγος».

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Παπαμαργαρίτης Β.-Διευθυντής, κ. Κυριάκου Μ.-Υπεύθυνη Σχολικής Ζωής, Καθηγήτρια Φιλόλογος, κ. Κακαράντζας Γ.-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Νικολαϊδης Ν.-Καθηγητής Μαθηματικών και κ. Τασιοπούλου Π.-Υπ/ντρια, Καθηγήτρια Φιλόλογος.

Εκπαιδευτικοί Προορισμοί της επίσκεψης -Ενημέρωση-Πηγές-ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ