Την Τετάρτη 20-3-2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β3 και Β5 του 6ου Γυμνασίου Λάρισας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από μια Διδακτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων και στον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό “Αντιγονίδες” στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας.
Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, έναν πολύτιμο θησαυρό της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς που αναδεικνύει τη συνάντηση του παρελθόντος με το παρόν μέσα από την πρίσμα της τεχνολογίας. Εκεί, με τη βοήθεια του ανθρώπου που εμπνεύστηκε το όλο εγχείρημα και παραμένει η ψυχή του μουσείου κ. Καραβιδέ Βασίλειου, ήρθαν σε επαφή με παλιά αντικείμενα, εργαλεία, εκθέματα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της τεχνολογικής εξέλιξης μέσα στον χρόνο που αναδεικνύουν την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις των προγόνων μας. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάλαβαν πως η τεχνολογία δεν είναι απλά ένας σύγχρονος όρος, αλλά ένα κλειδί για την κατανόηση και την ανάπτυξη του κόσμου γύρω μας και πως η εξέλιξή της μέσα από τους αιώνες συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε στον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό “Αντιγονίδες”, έναν φιλόξενο χώρο που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Εκεί, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς οι αγροτικές κοινότητες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη βελτίωση της παραγωγής τους και την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών. Εξερεύνησαν τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων, τη χρήση της τεχνολογίας στην επεξεργασία και συσκευασία των προϊόντων, αλλά και τον τρόπο προώθησής τους στην αγορά. Δοκίμασαν τοπικά προϊόντα και παρακολούθησαν την παρασκευή παραδοσιακής χειροποίητης πίτας.
Συνολικά, αυτή η επίσκεψη ήταν μια εκπαιδευτική εμπειρία που εμπνέει τους μαθητές να σκεφτούν πως η τεχνολογία επηρεάζει τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον της κοινωνίας μας μέσα από την ενσωμάτωσή της σε ένα πλαίσιο πολιτισμικής κληρονομιάς και αγροτικής βιωσιμότητας. Τους έδωσε τη δυνατότητα να συνδυάσουν την παράδοση και τη σύγχρονη τεχνολογία, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Στη Διδακτική αυτή επίσκεψη συνοδοί των παιδιών ήταν οι καθηγήτριες του σχολείου κ. Καλφούντζου Σταυρούλα, Τεχνολόγος, η κ. Πατσιατζή Δέσποινα, Θεολόγος, και η κ. Σιμογιάννη Σταματία, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.