Οι μαθητές της Γ’ τάξης πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη βόρεια Πελοπόννησο στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος των μαθημάτων της τάξης τους. Οι περιοχές που επισκέφτηκαν είναι η Πάτρα, η Αρχαία Ολυμπία, το Κατάκολο, τα Καλάβρυτα, η Ναύπακτος και το Γαλαξίδι. Μια επίσκεψη γεμάτη όμορφες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες.
Στην Πάτρα η επίσκεψη στον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό της Ελλάδας αφιερωμένο στον πρωτόκλητο απόστολο του Χριστού Άγιο Ανδρέα έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου καθώς και τμήματα από τον σταυρό του μαρτυρίου του. Ενημερώθηκαν επίσης για τον βίο του Αγίου από τον ιερέα του ναού και θαύμασαν τις βυζαντινής νοοτροπίας αγιογραφίες και τα υπέροχα μωσαϊκά. Εντύπωση προκάλεσε ο επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων στον κεντρικό θόλο καθώς και οι 12 μικρότεροι σταυροί στους υπόλοιπους θόλους, σύμβολα του Χριστού και των 12 Αποστόλων. Μια απογευματινή βόλτα στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης και στην πλατεία Γεωργίου Α’ με τα δίδυμα εντυπωσιακά σιντριβάνια και το θέατρο Απόλλων, που κατασκευάστηκε σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, ανέδειξε την ομορφιά και τη ζωντάνια της πόλης. Αλλά και η ξενάγηση στο παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας, το Achaia Clauss, δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Εκεί μάθαμε πως η Achaia Clauss βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα για να εργαστεί σε εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μια από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και, εντυπωσιασμένος από το μαγευτικό τοπίο, αγόρασε μια έκταση και δημιούργησε το κάστρο-οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Το γλυκό κρασί που πρωτοπαρήγαγε το 1873 ονομάστηκε «Μαυροδάφνη» προς τιμήν της ελληνίδας αγαπημένης του, Δάφνης, με τα μαύρα μάτια και τα μαύρα μαλλιά, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία. Το κρασί αυτό έμελλε να γίνει το πιο φημισμένο της Πάτρας.
Στην Αρχαία Ολυμπία το τοπίο επιβλητικό και ο χώρος όπου ξεκίνησαν οι ολυμπιακοί αγώνες μόνο θαυμασμό και δέος προκαλεί. Η ξενάγηση ξεκίνησε από το αρχαιολογικό μουσείο, το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε εκτός της Αθήνας. Κεντρικό έκθεμά του είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη, άγαλμα απαράμιλλης τεχνικής και ομορφιάς. Σημαντικά επίσης εκθέματα είναι τα αετώματα του ναού του Δία, η Νίκη του Παιωνίου και το κύπελλο που ανήκε στον Φειδία, του σπουδαιότερου γλύπτη της αρχαίας Ελλάδας. Έργο του Φειδία ήταν και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που κοσμούσε για χίλια περίπου χρόνια την Ολυμπία και είναι γνωστό ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο όπου οι μαθητές είδαν από κοντά το σημείο όπου γίνεται η αφή της ολυμπιακής φλόγας και βίωσαν έναν αγώνα δρόμου της αρχαιότητας αφού παρατάχτηκαν μέσα στο αρχαίο στάδιο στο σημείο εκκίνησης των ολυμπιακών αγώνων δρόμου και η εκκίνηση έγινε στα πρότυπα της αρχαίας εποχής με τη βοήθεια και τις υποδείξεις της ξεναγού και του γυμναστή του σχολείου. Στο τέλος οι νικητές στεφανωμένοι με τον περίφημο, πολυπόθητο και ταυτόχρονα ταπεινό κότινο -στεφάνι από κλαδί αγριελιάς- καταχειροκροτήθηκαν όχι μόνο από τους συμμαθητές τους και τους συνοδούς καθηγητές τους αλλά και από τους παρευρισκόμενους επισκέπτες του χώρου έλληνες και μη.
Στο Κατάκολο, τόπο άφιξης δεκάδων κρουαζιερόπλοιων κάθε χρόνο λόγω της κοντινής του απόστασης από την Ολυμπία, επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά. Εδώ ξαναζωντανεύουν πάνω από 300 εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος. Ανάμεσά τους το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος, ο κινηματογράφος του Ήρωνος, το αυτόματο ρολόι του Κτησιβίου, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων, η ευφυής οινοχόη του Φίλωνος, που μπορούσε να σερβίρει ταυτόχρονα κρασί, νερό ή νερωμένο κρασί ανάλογα με την επιθυμία του καθενός. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και το σύστημα τηλεπικοινωνίας και κρυπτογράφησης των αρχαίων Ελλήνων που έδινε τη δυνατότητα μέσα σε μια νύχτα να φτάνουν μηνύματα από τα βάθη της ανατολής στην Ελλάδα.
Στα Καλάβρυτα, το πολύπαθο ορεινό χωριό της Αχαΐας χαρακτηρισμένο ως μαρτυρικός οικισμός, επισκεφτήκαμε τον Τόπο Θυσίας. Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άντρες του χωριού. Το επιβλητικό μνημείο προκάλεσε τον προβληματισμό μας ως προς τις αιτίες και τις συνέπειες ενός πολέμου. Η ξενάγησή μας στο Μέγα Σπήλαιο, το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων και το δεύτερο σε παλαιότητα στον κόσμο ύστερα από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, γέμισε την ψυχή μας κατάνυξη. Προσκυνήσαμε την ιερή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά (μια από τις τρεις που δημιούργησε και σώζονται μέχρι σήμερα). Στην Αγία Λαύρα, τόπο έναρξης της ελληνικής επανάστασης εναντίον των Τούρκων, θαυμάσαμε το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 και μάθαμε πως υψώθηκε ως πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ανάμεσα στα πολύτιμα κειμήλια του μουσείου της μονής είδαμε τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού καθώς και όπλα των αγωνιστών του 1821. Η αναχώρησή μας από τα Καλάβρυτα έγινε με το τρενάκι του οδοντωτού. Διασχίσαμε το καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού απολαμβάνοντας μέσα από τα παράθυρα του τρένου το τοπίο, τις σήραγγες, τις γέφυρες και τα ορμητικά νερά του ποταμού και θαυμάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το μικρό τρενάκι γαντζωνόταν πάνω στις οδοντωτές σιδηροτροχιές για να ανέβει τις ανηφόρες της διαδρομής.
Η Ναύπακτος και το Γαλαξίδι ήταν σταθμοί της επιστροφής μας στη Λάρισα. Προηγουμένως όμως κάναμε μια ακόμα στάση στο Αντίρριο στο Μουσείο της Γέφυρας, όπου μέσα από ένα συναρπαστικό και πλήρες βίντεο μάθαμε την ιστορία και τον τρόπο κατασκευής της γέφυρας. Στον χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό της Ναυπάκτου θαυμάσαμε την άρτια οχύρωσή της, που ξεκινά από το όμορφο λιμάνι της και με τρία αλλεπάλληλα τείχη καταλήγει στο κάστρο της, και ξεκουραστήκαμε στη σκιά των πλατάνων που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στην παραθαλάσσια κωμόπολη του Γαλαξιδίου τα πλινθόκτιστα αρχοντικά υπενθυμίζουν το θαυμαστό παρελθόν της πόλης.
Η επιστροφή στη Λάρισα έγινε με απόλυτη ασφάλεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της επίσκεψης επετεύχθησαν, οι μαθητές άντλησαν όμορφες εικόνες και αποκόμισαν χρήσιμες εμπειρίες, και ήδη φροντίζουν να μεταδώσουν τα όσα βίωσαν αυτές τις τέσσερις ημέρες στους συμμαθητές του και στους οικείους τους. Τους μαθητές συνόδευσαν η κ. Καραμήτσιου Ελένη, ο κ. Κακαράντζας Γεώργιος, ο κ. Ντάλλας Εμμανουήλ, η κ. Μαντζώρου Αικατερίνη και η κ. Σιμογιάννη Σταματία. Ως σχολείο φροντίζουμε για την υλοποίηση αρκετών τέτοιων εκπαιδευτικών επισκέψεων, αφού η γνώση είναι ένα από τα ζητούμενα και …
«Όποιος ταξιδεύει πολύ, ξέρει πολλά»
Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής