Το σχολείο μας, 6o Γυμνάσιο Λάρισας, πραγματοποίησε μια πανέμορφη διήμερη εκδρομή στην Καστοριά και την Κοζάνη από 27 έως 28 Μαρτίου 2025 στο πλαίσιο των  εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικού θέματος-Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας.

Μια υπέροχη εκπαιδευτική εκδρομή η οποία αποκάλυψε στα παιδιά τις φυσικές ομορφιές τής Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία, την παράδοση, την κοινωνική και  επαγγελματική ζωή των Νομών Καστοριάς και Κοζάνης.

Στην εκδρομή  αυτή συμμετείχαν  μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι/-ες είχαν εκπονήσει ομαδικές εργασίες με θέματα που αφορούσαν στις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό της συγκεκριμένης περιοχής και επισκέφθηκαν στη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού τους παρακάτω χώρους:

– Το οδοιπορικό ξεκίνησε με τη στάση στην τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου, του ποταμού Αλιάκμονα, η οποία διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων. Η στάση πραγματοποιήθηκε στη Νεράιδα, το πανέμορφο παραλίμνιο χωριό της Κοζάνης με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο, τα διάσημα ηλιοβασιλέματα και θρύλους για νεράιδες, με τη θέα στη λίμνη Πολυφύτου. Εκεί οι μαθητές/-τριες περπάτησαν στον Περιπατητικό Πεζόδρομο που ξεκινά από την είσοδο του χωριού και τελειώνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από όπου κάποια μονοπάτια χωμάτινα οδηγούν στη Σπηλιά της Νεράιδας.

-Επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», η οποία ιδρύθηκε το 1925 και ξεναγηθήκαν ενώ ανέπτυξαν διάλογο για τη φιλαναγνωσία, τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και την ανάγνωση βιβλίων, με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης στον χώρο της συλλογής της βιβλιοθήκης, που καλύπτει εκτενώς τόσο την ελληνική όσο και την παγκόσμια λογοτεχνία με βιβλία όλων των θεματικών πεδίων και επιστημών. Υπάρχει, επίσης, αξιόλογη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού με εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

-Περιηγήθηκαν στο Σπήλαιο τού Δράκου με τα μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα και τον πλούσιο και εντυπωσιακό  διάκοσμο με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και λίμνες. Στον χώρο του σπηλαίου παρουσίασαν τις Πρώτες Βοήθειες σε κλειστούς χώρους-Βασικές Αρχές Διάσωσης.

-Περπατώντας δίπλα στη λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη ημέρα ένας ακόμη σταθμός ήταν η ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, όπου θαύμασαν τις υπέροχες εξωτερικές τοιχογραφίες.

-Περιηγήθηκαν στην παλιά γραφική συνοικία Ντολτσό με τα πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, τα αξιόλογα μουσεία και λιθόστρωτα καλντερίμια.

-Επισκέφθηκαν τον μαγικό κόσμο των βιβλίων και ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη στην «Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης» (ΚΔΒΚ) ενώ ενημερώθηκαν και για τον σπουδαίο ρόλο που επιτελούν οι βιβλιοθήκες σήμερα στην αξία του βιβλίου αλλά και πόσο σημαντική είναι η συστηματική προώθηση της ανάγνωσης. Είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα σωζόμενα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Για τον λόγο αυτό η Κοζάνη είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. Έτσι, συστήθηκε το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης -το οποίο έπαψε να υφίσταται μετά την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη- και καθιερώθηκε η Κοζάνη ως πόλη του Βιβλίου.

-Στην ΚΔΒΚ της Κοζάνης παρακολούθησαν και την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Λυκαυγές » του εικαστικού Φώτη Μανιού, η οποία περιλαμμβάνει κομβικές θεματικές ενότητες όπως: Μαρία Κάλλας, Μίκης Θεοδωράκης, Ξεριζωμός, Μάνα, Παιδί, Ουρανός, Βουνό Θάλασσα – «Μια αέναη δρασκελιά στον ανίδωτο κόσμο του φωτός και των συναισθημάτων, ένας κόσμος πλουμισμένος με ευμορφιά».

Στη συνέχεια ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής, με ικανοποίηση από τη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή τους!

Η επίσκεψη σε βιβλιοθήκη, στην κιβωτό της γνώσης, πληροφοριών, ιστορικών δεδομένων και η επίσκεψη σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς αφορά έξω από τα όρια μιας πόλης το σύνολο του ελληνισμού. Mε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας η επίσκεψη αυτή έδωσε τη δυνατότητα ανάδειξης του πολιτισμού και καλλιέργειας της Φιλαναγνωσίας από τη μια πλευρά ενώ από την άλλη το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τις προγραμματισμένες ευκαιρίες μάθησης έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές/-τριες να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά για θέματα που επηρεάζουν την υγεία.

Ήταν μια υπέροχη εκδρομή όπου όλοι αποκομίσαμε πολλά από τις διαθεματικές δραστηριότητες και τις δημιουργικές συλλογικές διεργασίες των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων πριν και μετά τον εκπαιδευτικό προορισμό, μα πάνω απ’ όλα ψυχαγωγηθήκαμε και διασκεδάσαμε!

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι συμμετέχοντες/-ουσες εκπαιδευτικοί στα Προγράμματα: ο Διευθυντής του σχολείου κ. Παπαμαργαρίτης Β. – Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας – Οικονομολόγος, οι συντονίστριες των προγραμμάτων κ. Τασιοπούλου Π. -Υποδιευθύντρια, Φιλόλογος και  κ. Σιμογιάννη Σ. – Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, η κ. Εξάρχου Α.- Φιλόλογος, η  κ. Μαντζώρου Α.-Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και η κ. Ντάμτσιου Κ.-Πληροφορικής.

Schoolpress Η Φωνή του σχολείου μου

Schoolpress Η Φωνή του σχολείου μου

onlarissa.gr

larissanet.gr

Τι Νέα Λάρισα;