Στο διάστημα 28 με 30 Μαρτίου, με το 6ο  Γυμνάσιο Λάρισας στο Ναύπλιο με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Η Ελιά. Το ευλογημένο δέντρο» και το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας «Ταξίδια με το βιβλίο! » υλοποιήσαμε με τις μικτές ομάδες μαθητών και μαθητριών μας της Β΄ Τάξης Γυμνασίου τον προβλεπόμενο εκπαιδευτικό προορισμό στην πόλη του Ναυπλίου.

Επισκεφτήκαμε τον  Ακροκόρινθο, έναν απότομο βράχο (ορόπαγος) ύψους 575 μέτρων που δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου και στους βόρειους πρόποδές του είναι χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Ο βράχος αυτός  λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο-φρούριο (Ακρόπολη), από το οποίο και εποπτευόταν κάθε επιδρομή από τη Στερεά Ελλάδα  ή από τη θάλασσα.

Γνωρίσαμε, κατόπιν,  τα ευρήματα του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στην πόλη του Ναυπλίου (Πλατεία Καποδίστρια, Πλατεία Συντάγματος, Ανάκτορα Καποδίστρια, Κτίριο Σχολής Ευελπίδων, Πολεμικό Μουσείο, Βουλή, Άγιος Σπυρίδων-με την οπή στον τοίχο από τη σφαίρα που σκότωσε τον Καποδίστρια, αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια, Μπούρτζι-ενετικός θαλασσόπυργος-φρούριο).

Θαυμάσαμε, έπειτα, τον Αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου με το υψηλής αισθητικής και ακουστικής Αρχαίο θέατρο όπου μαθητές και μαθήτριες τίμησαν το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με ένα συγκινητικό δρώμενο!

Επισκεφτήκαμε, ακόμη, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» η οποία αποτελεί ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο που πήρε το όνομά της από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη (< «παλαίω» (=παλεύω) και  «μήδομαι» (=σκέφτομαι, συμβουλεύω), δηλαδή «αυτός που σκέφτεται τη μάχη και δίνει συμβουλές γι´αυτήν» ή «παλαμάομαι» που σημαίνει εξυφαίνω και εφευρίσκω). Σήμερα απαριθμεί πάνω από 75.000 τόμους βιβλίων περιλαμβάνοντας σπουδαίες συλλογές, όπως μέρος της βιβλιοθήκης του Άγγελου Τερζάκη.  Σημαντικότερο όλων, είναι η σπάνια βιβλιοθήκη του Γυμνασίου του «πρώτου εν Ελλάδι», που περιλαμβάνει τα ονομαζόμενα «παλαίτυπα», σπάνια και πολύτιμα βιβλία.

Εκεί γνώρισαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας τον πλούτο της Βιβλιοθήκης, τον τρόπο λειτουργίας και τη σπουδαιότητα μιας Βιβλιοθήκης και συζήτησαν με την υπεύθυνη για το βιβλίο και τα οφέλη του αλληλεπιδρώντας σε ερωτήσεις, καλλιεργώντας την κριτική  και δημιουργική σκέψη τους.

Πήγαμε, εν συνεχεία, στη «Μελάς» Ελαιουργία Επιδαύριας γης η οποία είναι μία μονάδα κάθετης παραγωγής με καλλιέργεια βιολογικής ελιάς, με παραγωγή ελαιόλαδου, με τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και με πολλά άλλα προϊόντα τα οποία έχουν ως βάση το ελαιόλαδο. Η ελιά και το ελαιόλαδο συνιστούν διαχρονικά δομικό στοιχείο της διατροφής, της συγκρότησης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτισμού της. Δεν μπορεί κανένας να μιλήσει για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αν δεν αναφερθεί στο δέντρο της ελιάς, τον καρπό της και το χυμό της, το ελαιόλαδο. Το δέντρο και οι καρποί του αποτέλεσαν σημαντικό στοιχείο της θρησκείας, της τέχνης, των κοινωνικών και πολιτικών εκδηλώσεων, του αθλητισμού και φυσικά της γαστρονομίας. Είναι σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας, ευφορίας, τύχης αλλά και νίκης. Αποτελούσαν και αποτελούν έμπνευση για τους καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα. Πεζογράφοι, ποιητές, γλύπτες και ζωγράφοι ανά τους αιώνες εμπνεύστηκαν από το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς.

Τέλος, ξεναγηθήκαμε στις «χρυσοποίκιλτες» Μυκήνες, σπουδαίο πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της 2ης χιλιετίας π.Χ., στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο και στην Αρχαία Νεμέα όπου τελούνταν τα Νέμεα, αθλητικοί αγώνες – στο στάδιο μήκους 178 μέτρων και χωρητικότητας 40.000 θεατών. Εκεί συγκινημένοι μαθητές και μαθήτριες  οργάνωσαν αγώνα ταχύτητας και στεφάνωσαν με κλαδί αγριελιάς τη νικήτρια συμμαθήτριά τους.

Στην πορεία της πραγμάτωσης των στόχων των δύο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων του σχολείου μας με πολιτισμό, με αρχαιογνωσία, με την επαφή με τη φύση, με συνεργατικότητα και αγάπη για τον άνθρωπο και τα επιτεύγματά του διαμορφώσαμε μια όμορφη εμπειρία, αξέχαστη ανάμνηση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μικρών και μεγάλων στο εκπαιδευτικό μας ταξίδι!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: κ. Γλιούμπα Ε., ΠΕ03 και κ. Τασιοπούλου Π., ΠΕ02 (Υπ/ντρια)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ/ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Α. «Ταξίδια με το βιβλίο! » : κ. Παπαμαργαρίτης Β.,  ΠΕ06 (Δ/ντής) και κ. Ντάμτσιου Κ.,  ΠΕ86. Β. «Η Ελιά. Το ευλογημένο δέντρο» : κ. Εξάρχου Α., ΠΕ02 και κ. Σιμογιάννη Σ., ΠΕ06.

OI ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:

«ΝΑΥΠΛΙΟ: Ταξίδια με το βιβλίο!» – ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία Εκδρομή στο Ναύπλιο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: