Λάρισα, 10-5-2018
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Ζαχαράκη Ευ., Τασιόπουλος Ευ., Τασιοπούλου Π.
Αναζητώντας την πολιτιστική ταυτότητα με τους μαθητές του Σχολείου μας ακολουθήσαμε την πολιτιστική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, της Λάρισας.
Οι μακρινοί πρόγονοι, οι Πελασγοί, τις εκχερσωμένες εκτάσεις της πεδιάδας του Πηνειού τις ονόμαζαν Άργη και κοντά σ’ αυτές έχτιζαν τις κυκλώπειες ακροπόλεις τους, τις οποίες ονόμαζαν Λ ά ρ ι σ σ ε ς, από το Λ ά α ς που σημαίνει βράχος – απ’ όπου και το Λαός- στην ξεχασμένη πια και μακρινή τους γλώσσα.
Λάρισα λοιπόν, η βραχοθεμελιωμένη ακρόπολη του θεσσαλικού πεδίου ,μ’ έναν Λαό συσπειρωμένο στο κοινό όνειρο και ισχυρό σαν β ρ ά χ ο!
Λαός και Πόλη μια ψυχή, μια συμπαγής συνείδηση με ακλόνητη, όπως ο βράχος, θέληση και με μάτια στραμμένα στο φως εκείνου του πρώιμου πολιτισμού που άφηνε πίσω του τον εφιάλτη των σπηλαίων και τα σκοτάδια της προϊστορίας.
Πόλη ηλικίας 8000 χρόνων!
Στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν πολλά σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου. Τα περισσότερα βρίσκονται στο λόφο του Φρουρίου, το χώρο όπου έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από τη νεολιθική ακόμα περίοδο και ο οποίος αποτέλεσε την αρχαία ακρόπολη της πόλης.
Κατά τη βυζαντινή περίοδο αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της πόλης και κατά την οθωμανική, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο.
Η εκπαιδευτική ενημέρωση εγινε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Παπαναστασούλη M,
για το Α’ Α ρ χ α ί ο Θ έ α τ ρ ο -οικοδομήθηκε το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά, στη νότια πλευρά του λόφου του Φρουρίου-
για, το Λόφο του Φ ρ ο υ ρ ί ο υ και το Μ π ε ζ ε σ τ έ ν ι -γνωστό σήμερα ως Φρούριο, κτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως σκεπαστή αγορά και μετέπειτα, αφού υπέστη αλλαγές στην εξωτερική μορφή του, χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη και οχυρό (σε αυτή του την χρήση εντοπίζεται και η ονομασία Φρούριο που έχει σήμερα το κτίσμα) ως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881-
για τα λ ε ί ψ α ν α του Παλαιοχριστιανικού ναού του 6ου μ.χ. αιώνα με τον τάφο του Αγίου Αχιλλείου και τις Ρωμαϊκές αρχαιότητες.
για την Τ ρ ί κ λ ι τ η παλαιοχριστιανική βασιλική-στο λόφο τουΦρουρίου , πθανολογείται, η πρώτη εκκλησία της πόλης, αφιερωμένηστον πολιούχο Άγιο Αχίλλειο (ή Αχίλλιο), πρώτομητροπολίτη της πόλης-
για τα Παλαιοχριστιανικά λ ο υ τ ρ ά (βαλανεία) στις πλατείες Μπλάνα καιΛαμπρούλη,
για το Μεσοβυζαντινό ναό, τα Βυζαντινά νεκροταφεία, το Βυζαντινό Τείχος, τη Βυζαντινή δεξαμενή του 3ου αιώναμ.Χ., το Μεγάλο Χαμάμ, το Μπαϊρακλί Τζαμί και η Πυριτιδαποθήκη – Παλαιές Φυλακές.