Από τις 13 έως και τις 17 Μαρτίου 2023 το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας με τη συνδρομή γονέων, μαθητών και καθηγητών του σχολείου οργάνωσε την υποδοχή του προγράμματος Erasmus+ “C-OSMOS-IS” (κωδικός δράσης 2020-1-DE03-KA229-077284_4). Το πρόγραμμα περιλάμβανε φιλοξενία μαθητών στα σπίτια  και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με το θέμα του προγράμματος που είναι η διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Ειδικότερα, το θέμα που επιλέχθηκε για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα στη Λάρισα ήταν οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια.

Μαθητές και καθηγητές από το Goslar της Γερμανίας, το San Fernando de Henares (Madrid) της Ισπανίας, το Rimini της Ιταλίας, το Orebro της Σουηδίας και τη Λάρισα παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου τις εργασίες-παρουσιάσεις των μαθητών που αφορούσαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου τους. Οι μαθητές, κατά το διάστημα που προηγήθηκε είχαν ήδη “διδάξει” στους συνεργάτες τους από τις άλλες χώρες επιλεγμένους παραδοσιακούς χορούς, στίχους και τραγούδια της χώρας τους, μέσω βίντεο που ετοίμασαν και διαμοίρασαν με τη βοήθεια ψηφιακής πλατφόρμας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας όλοι μαζί χόρεψαν και τραγούδησαν τα όσα είχαν διδαχθεί από τους συνεργάτες τους στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Τη δεύτερη ημέρα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας υλοποιήθηκε επίσκεψη/ξενάγηση στα Μετέωρα (Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου και Ι. Μ. Ρουσάνου), στο “Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων” καθώς επίσης και στο μουσείο «Τσιτσάνη» στα Τρίκαλα.

Την Τετάρτη 15/3/23 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική περιήγηση των φιλοξενούμενων στην όμορφη πόλη μας και στα Ιστορικά και Αρχαιολογικά της μνημεία από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου, ενώ πραγματοποιήθηκε παραπλεύρως του Πηνειού προσομοίωση Ολυμπιακών αγώνων και αγώνισμα της σκυταλοδρομίας με συντονιστή το γυμναστή του σχολείου κ. Γιώργου Κακαράντζα. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε διεθνείς ομάδες και αγωνίστηκαν με έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς (κότινο).

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου  η ομάδα του προγράμματος Erasmus+  επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου όπου οι μαθητές ανακάλυψαν την εξαιρετική ηχητική του αρχαίου ελληνιστικού θεάτρου τραγουδώντας σε ομάδες. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου όπου είδαν ενημερωτικό βίντεο ενώ επισημάνθηκε και ο τρόπος λειτουργίας του μοναδικού μουσικού οργάνου “Ύδραυλις”. Ακολούθησε επίσκεψη στο κάστρο του Πλαταμώνα και την παραλία του Πλαταμώνα, ενώ την Παρασκευή 17 Μαρτίου οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα και πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Διαχρονικό μουσείο Λάρισας. Επίσης, διδάχθηκαν στην αίθουσα της πληροφορικής του σχολείου καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία δημιουργίας μελωδίας από την καθηγήτρια του Σουηδικού σχολείου κ.Angelica Ahman και δημιούργησαν τα τραγούδια τους δουλεύοντας σε διεθνείς ομάδες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλειος Παπαμαργαρίτης, η υποδιευθύντρια κ. Δήμητρα Μπουραζάνα και οι εκπαιδευτικοί κ. Ζωή Γάλλου (συντονίστρια), κ. Εμμανουήλ Ντάλλας, κ. Γεώργιος Κακαράντζας, κ.  Ελένη Γλιούμπα και κ. Παναγιώτης Ρεμπάπης.